Meklēt:

Heavier Than Heaven

Viena no daudzajām biogrāfijām par Kurta dzīvi un Nirvana aizkulisēm, ir 2002. gadā Čarlza Krosa sarakstītā grāmata "Heavier Than Heaven," kuru arī es esmu izlasījusi ne vienu reizi vien.

Kross, bijušais Sietlas žurnāla The Rocket redaktors, lai sarakstītu šo grāmatu, veica milzīgu pētījumu četru gadu garumā - ap 400 intervijas ar Kurta ģimeni, draugiem un nejaušiem garāmgājējiem, kuriem ir nācies kaut reizi mūžā redzēt, dzirdēt, vai pat pārmīt pāris vārdus ar Kurtu. Grāmatā visbiežāk pieminētais "ziņojumu avots" ir Kobeina draugs kopš pusaudža gadiem, Nirvana basģitārists Krists Novoseličs. Lai arī bundzinieks Deivs Grols piekrita intervijai ar Krosu, viņš tā arī nespēja atrast laiku sarunai un vērtīgu informāciju grāmatā nesniedza. Pēdējais iztrūkstošais puzles gabaliņš bija Kurta mamma Vendija, kura atteicās sniegt jebkādu informāciju, jo pati rakstot grāmatu.

Lai piekļūtu daudzām Kurta personīgajām lietām, grāmatas autors iekaroja mūziķa ģimenes un draugu uzticību. "Man vajadzēja uzzināt Kurta iekšējās domas," atzina Kross. "Viņa dienasgrāmatas ieraksti dramatiski mainīja grāmatas saturu. Tas deva man iespēju daudz ko izteikt ar Kurta vārdiem."

"Heavier Than Heaven" bija 1990. gada Nirvana un grupas Tad Anglijas tūres nosaukums. Ideja par šādu nosaukumu radās tūres organizētājiem. Sietlas grandžmetāla grupas Tad solists Tads Doils bija "apaļīgs", un, it kā nevainīgs joks, esot svēris vairāk nekā abu grupu dalībnieki kopā, tādēļ arī šāds nosaukums, kuru latviski varētu iztulkot kā smagāks par debesīm.

Neapšaubāmi, Krosa grāmata ir vispilnīgākā biogrāfija par Kurtu, taču autors izmantoja pats savas domas par to, kādas varētu būt Kurta pēdējās mūža dienas. Daudzi lasītāji apšaubīja grāmatas patiesumu apgalvojot, ka tā vairāk atgādinot daiļliteratūru (izdomāts stāsts), nevis biogrāfiju. Tajā pašā laikā, Kross vēlējās, lai grāmata būtu pēc iespējas pilnīgāka, tādēļ laiku pa laikam izmantoja jau iepriekš izskanējušus (neprecīzus) faktus. Britu mūzikas žurnālists Everets Trū daudzkārt kritizēja grāmatu uzskatot, ka tā vairāk ir sadarbība starp Kortniju un Krosu (Kortnija, kā zināms, darīs visu, lai nekur mēdijos neparādītos apmelojoša, vai savādāk viņai kaitējoša informācija). Everets izsmēja grāmatu kā nepatiesu un neobjektīvu jeb "Kortnijas versija par vēsturi" vai "Es domāju, ka man tagad vajadzētu atrast jaunu Brūsu Springstīnu." No otras puses, šajā grāmatā ir tādi fakti par Kurtu un Nirvana, ko iespējams mēs tā arī nekad neuzzinātu.

Pats Kross savu grāmatu komentēja kā "jebkuram izlasot šo biogrāfiju ir skaidrs, ka neko neesmu izdomājis no zila gaisa. Neradu jaunus pierādījumus, bet gan paņemu tos, kurus esmu atradis. Salipinot visu kopā radīju stāstu."

0 comments: